Schildertips en basismaterialen

Aquarel - experimenteren met zout

Papier

Hoe zwaarder hoe beter, maar voor oefenwerk kun je een aquarelblok nemen. Aquarelpapier heeft structuur, welke er in diverse gradaties te krijgen zijn.


Een watervaste triplex plaat van 100 bij 80 cm.
Je maakt je papier nat en spant het op, daarna plak je het vel vast met speciaal papiertape. Zo kun je ‘nat’ werken en zal het papier niet gaan golven.

Tekenpotloden

Een grafietpotlood om te schetsen. Of zachte aquarelpotloden welke je kunt gebruiken om te schetsen maar ook om fijne lijnen zetten.

Kwasten
Een kleine, middel en een grote kwast met een goede punt en een brede kwast (2,5 cm) voor brede streken. Makkelijk voor achtergronden.

Goede verf

Goede verf is er van het bekende merk: Talens of Winsor & Newton
Website bezoeken

Palet met verf

Met een kaars eerst lijnen tekenen en daarna met de aqaurelverf overschilderen geeft aparte effecten.Maak een palet van de verf met de naam van de kleur erboven geplakt (bijv. op schildertape geschreven) Probeer eerst eens om met de basiskleuren te mengen, maak een palet met rood, geel en blauw, en zie hoeveel prachtige kleuren je daarmee krijgt. Denk eraan dat aquarel kleuren lichter zijn als het werk droog is. Aquarelverf is immers een transparante verf.

Fotolijm trucje

Fijne details in wit (papier) uitsparen bereik je simpel met fotolijm. Wat wit moet blijven bedek je met de fotolijm. Als het werk klaar en droog is, rul je de lijm er voorzichtig af. Officieel gebruik je hiervoor Arabische Gom. Gom gebruikt men ook om meer volume aan de verf te geven door te mengen met verf en water. Gom is echter duur en beperkt houdbaar.

Kijken, kijken en nog eens kijken

Als je een aquarel gemaakt hebt, zet deze dan zo neer dat je er iedere dag even naar kan kijken. Soms zie je na een tijdje iets, wat je wilt veranderen of aanpassen, zodat het naar jouw gevoel echt af is.