Schilderen met acrylverf

Expositie schilderijen Jos BrinkAcrylverf is een synthetische verfsoort, waarin de belangrijkste eigenschappen van olieverf en aquarel zijn samengebracht. De verf kan worden gebruikt voor het creeëren van diverse effecten, Varieërend van uiterst dunne verflaagjes tot dik opgelegd kwastwerk.

Acrylverf hecht op bijna elke ondergrond. Dat is het grote voordeel. Toch is het altijd goed eerst gesso op de ondergrond te zetten. Gesso is een krijtondergrond speciaal voor hout, doek of ander schildermateriaal. Deze krijtondergrond is bedoeld om het medium te egaliseren. Een bijkomend voordeel is dat de verf niet in het materiaal trekt.


Drie manieren om met acrylverf te schilderen


De keuze van de penseelsoort is afhankelijk van de schilderstijl. Bij het fijnschilderen worden vooral penselen met marterhaar gebruikt, terwijl bij een expressionistische schilderstijl de voorkeur vaak naar varkensharen penselen uitgaat.
Bron: kunstbus.nl

Van licht naar donker

Schilder bij acryl van licht naar donker. Acrylverf wordt een stuk donkerder bij het drogen. En dan ziet men plots dingen die niet zo bedoeld waren. Bij het overschilderen blijft de donkere ondergrond doorschijnen.

Acrylverf wordt verdund met water. Op het eerste gezicht is acryl ideaal: het is goedkoper dan olieverf, het droogt snel en het resultaat is soms nauwelijks van olieverf te onderscheiden. Je hebt ook geen stinkende, agressieve terpentijn nodig. Toch gebruiken veel schilders nog steeds liever olieverf. Acrylverf droogt zo snel dat je er niet zo lekker mee kunt smeren. Er bestaat een middel om acrylverf langzamer te laten drogen: retarder. Eventueel kun je de verfvlakken ook natspuiten met een plantenspuit.

In het algemeen is het goed om de kleuren niet te fel en te donker te maken. Meng er veel wit doorheen en bedenk dat acrylverf vaak iets donkerder opdroogt. Acrylverf kan men goed gebruiken om strakke, felle kleurvlakken te schilderen.

Strand met zeeleeuwen - Acrylschilderij 2015

Strand met zeeleeuwen - Acrylschilderij 2015